Festival kiča v Moskvi se začenja

12.05.2009

Kič is back! Letos is Rusije. Saj se najbrž še spomnite kako je Dima Belan lani zmagal. Ko je bos skakljal po odru, prepeval krulil in spuščal neke čudne živalske zvoke, hkrati pa tudi gostil Plušenka, ki se je zviral po tistem kvadratnem metru ledu.

No, vse to je preteklost. Hvala bogu. Zato pa je tu že 42 novih (in nekaj starih) nadebudnih pevcev/pevk/skupin/wanna-be’s, ki iščejo svojih 5 minut slave. Ampak več o njih spodaj, v četrtek ter v soboto.

In kaj je novega letos? Predvsem to, da so iz naftalina zopet potegnili žirijo. Razbijanje blokovskega glasovanja pa to. Zahodna Evropa nekako ni več dovolj močna, da bi preglasila nebroj nekdanjih sovjetskih satelitov in zmago prinesla na svoje ozemlje. Da pa bi ljudstvo Evrope še vedno sedelo pred ekrani in vestno zapravljajo svoj težko prigaran denar s pošiljanjem SMS-ev ter s klicanjem za svojo najljubšo skladbo pa televotinga niso popolnoma odstranili. Imata pa enako težo. Enako, kot je bilo na Emi, ko nas je žirija rešila pred Lango in v Moskvo poslala Quartissimo. Ne brez “škandalov”, seveda. Samo spomnite se neprimernega obnašanja poražencev ter zgražanje, da je pevka Martina iz Quartissima Hrvatica. Oh, the horror!! Bratska ljubezen in to. Pa tako se radi tolčem(j)o po prsih kako smo Slovenci face in strpni. Ampak ok, vse to sedaj sploh ni pomembno.

Sicer pa Eurosong ostaja in vedno bo festival kiča. Kdor tu išče naslednje superzvezde in glasbenike, ki bodo dosegli svetovno slavo, naj išče drugod. Pesem sama te lahko pripelje le en del poti. Za zmago potrebuješ predvsem močne sosede ter nastop, ki pade v oči in ki si ga človek zapomni.

Letos bo tale zapis malce drugačen, saj “ne gre v živo”. Že tako ali tako večino dneva presedim za računalnikom in zato bom letos popolnoma sproščeno buljila v kičasti oder in voditelje s sveže pobeljenimi zobmi.

Kontroverznost pa se je letos začela že pred meseci, ko so izključili Gruzijo. Zaradi izzivanja, kaj pa drugega. Komad We don’t wanna Put in (get it – Put in? Putin?) sicer ni bil nič posebnega, a dovolj, da so Gruzijo diskvalificirali. Škoda.

Kaj pa glasba? Zdi se mi, da letos ni nekega izrazitega favorita na katerega bi stavili vsi in ki bi že skoraj imel zmago v žepu. Veliko je odvisno od nastopa samega. Od tega kako slečene bodo plesalke/plesalci, ognjemet na odru in podobno.

Črna gora: Otvoritev prireditve letos pripada Črni gori. Tipična poskočna europop popevkica z refremom, ki gre hitro v uho ter zanimivo melodijo. predvsem upam, da na odru ne bo preveč lesena ter da je angleščina ne bo pustila na cedilu. Glede na posnetke vaje se bo po odru Andrea preganjala z nekim kvazi lepotcem. Celotna točka izpade prav… bedno… Res pa je tudi, da je ženska tako suha in plohasta, da ko se obrne jo skoraj ni.

Češka je letos pripeljala svoje cigane. Rome. Karkoli. Se spomnite onih piratov iz lanskega leta? Očitno tudi letos ne bo šlo brez neumnih kostumov. Sicer pa si Langa lahko oddahneta, da nista v Moskvi. Gypsy.cz bi jih popolnoma povozili. Kakovost komada je sicer vprašljiva, a vsaj napev je poskočen.

Belgijo letos predstavlja Elvis Patrik. Rock’n'roll! Ne, res, dobesedno. Glede na to, da mora biti na Eurosongu vse čim bolj preprosto se mi zdi, da dragi Elvis Patrick čisto preveč komplicira. In grem stavit, da čez 5 minut ne boste več vedeli kdo letos predstavlja Belgijo.

Belorusija letos poskuša z rockom oz kar z metalom. Takim Eurosongovskim, seveda. Neko kvazi žaganje in nek lep fantek, ki razteza svoja pljuča. Nič, kar ne bi slišali vsako leto. Neoriginalno, nezanimivo, predvidljivo. Dolgčas. Na odru se ima pojaviti nek čupast metalec, ki muči svojo kitaro ter neka presalka (sklepam), ki ustvarja dramatilni učinek s tem, da pod srebrno rjuho maha z rokami. Zeh.

Švedska letos pošilja nekaj bolj “okusnega” kot lani (se spomnite gremlina?), popastega, kičastega in neoriginlanega. Pop opero je pela že Alenka Gotar (pa najbrž še kdo), čeprav je priznam, da je vseeno malce drugačno, kot smo imeli mi. Sam nastop ne bo nič kaj posebnega, srčno pa upam, da bo Malena spremenila obleko, saj v posnetkih iz vaj izgleda kot nek napol oguljen labod.

Armenija je prva, ki bo letos mešala tradicionalne in moderne ritme. Če puncama (Ingi & Anush) komad uspe suvereno pripeljati do konca si znata nabrati kar veliko točk. Tudi nastop bo zanimiv in drugačen od tistih prej. Prvi, ki v sebi skriva vsaj malo življenja in poskočnosti. Pa da plesalke ne izledajo, kot da so jih 5 minut nazaj izrezljali iz lesa. Vsaj zame je eden od tihih favoritov.

Vsaj na papirju je eden od mojih favoritov tudi Andora. Pop komadič, ki se ga ne bi sramoval niti MTV. Mogoče rahlo spominjana ABBO, ampak le rahlo. Drugače pa *thumbs up*. Upam, da bo tudi Susanna pokazala tvoj talent in da je trema ne bo preveč zvila. Pa upam, da bo imela na sebi kaj drugega kot tisti šotor, ki ga je nosila na vajah. Lušno!

Švico letos zastopajo Lovebugs. Rock/pop komad, ki pa z ničemer ne iztopa iz povprečja. Želijo biti neslednji The Killer? Ali pa Franz Ferdinand? Pevec je na vajah tako lesen, da si skoraj ne upa stopiti niti koraka ne levo ne desno. Uporablja tipično premikanje pevca v skupini. Sredina, migaš s koleni gor dol, desno dva koraka, dvigni roko, kolena, levo dva korala, dvigni roko, kolena in ponovi vajo. Seveda vmes ne smeš pozabit 2x poskočiti v zrak ter tako še bolj pokazati kaki hudi frajer si. Zeh.

Tudi Turčija se je letos odločila za svoje ritme pomešane z modernim zvokom. Pa še lušno punco so poslali. Call me shallow, ampak trebušni ples je tako zelo seksi. Upam samo, da med nastopom ne bo preveč fušala. Sicer za zato obstaja mute gumb. Na vajah ji je šlo srednje dobro. Bojim se najhujšeha :evil:

Izrael se letos počuti pogumno. Na oder so namreč postavili židinjo ter arabko. To pa je za Izrael, ki ne slovi ravno po svoji toleranci zelo, zelo pogumno. Pesem pa je kar v treh jezikih. Hebrejščini, arabščini ter angleščini in govori o spravi ter iskanju rešitve. Zeh.

Bolgarija pa bi rada med seboj pomešala vse! Zakaj iskati recept, ki bo mogoče uspešen, če lahko ustvarih nek neposlušljiv konglomerat različnih zvrsti. Imamo hitro podlago, operno (kruljenje), kitare, tradicionalne ritme in najbrž še kaj. Bombardiranje ušes. Na odru pa vse skupaj zveni še bolj grozno in nepovezano.

Rahlo razočaranje je letos tudi Islandija. Ne, ni slab komad. Yohanna ima le glas in tudi balada je čisto korektno narejena. Ampak Islandija so tisti čudaki na katere ponavadi računam, da bodo poslali nekaj, kar bo WOW! Res pa je, da se jim to do sedaj niti ni obrestovalo. Škoda. V vsakem primeru pa vseeno držim pesti za Reykjavik 2010! ^^

Makedonija pošilja stari jugo rock. Tudi Next Time izgledajo, kot da se je čas za njih ustavil leta 1985. Pa smisel za modo tudi. Katastrofa :twisted: Tudi umetna megla na odru ju ne reši. Naslednji, prosim!

Romunija predstavlja Balkanska dekleta. S trubači. Kaj NI narobe s tem komadom? Erm… pevka je pogojno lušna? Mogoče jih delno rešuje tudi odrski nastop. Vsaj začetek. Dokler gospodična Elena ne odpre ust. Potem gre pa samo še navzdol.

Tudi Finska je znala pošiljati bizarne komade. Letos so se odločili, da bodo raje poslali tako lušno plesno štanco, ki si jo človek zapomni po enem poslušanju. Želim si samo, da bi si končno vbili v glavo, da rap med takimi komadi ni v modi že vsaj 10 let. Imajo pa plesalce, ki se igrajo z ognjem To mi je bilo vedno všeč. Sicer pa bi bilo fajn, da bi se Waldo’s People (hecno ime za skupino) malo več premikali in ne samo 3 korake sem in 3 tja.

Portugalska pošilja slabo verzijo Pike Nogavičke v komadu, ki ima zelo nedoločljiv ritem in še manj določljivo besedilo. Sodeč po kriljenju z rokami mora biti zelo globoko! Sicer pa glasbeniki (če jim smem tako reči) poplesujejo, kot da so na kaki kmečki veselici in ne na nastopu.

Malta je prva letos, ki je v Moskvo poslala veteranko Chiaro. Chiari ni nič za očitati. Očitno so v zadnjih dveh letih punco spravili na strogo dieto, saj je izgubila ogromno kilogramov. Njenemu čistemu glasu pa to, na srečo, ni škodovalo. Odlična power baland! Celine Dion – eat your heart out!

Prvi polfinalni večer bo letos zaključila Bosna & Hercegovina. Regina (ja, tako se imenuje tip in ne, ni naša Regina) ima zanimiv scenski nastop, saj bobnarji vsaj malo popestrijo zadevo. Sicer pa se tip enostavno preteguje na mestu, “glasbeniki” pa niso kaj boljši. Oder je velik, zaboga! Premikajte se! Sicer pa komad name ne naredi nobenega vtisa. Ne dobrega, ne slabega.

In to je to! Nadaljevanje sledi v četrtek s podobnim zapisom! ;)

 • Share/Bookmark

V kategoriji Evrosong, Kr neki

 

6 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. irena  |  12.05.2009 ob 17:26

  irena

  hvala bogu, vsaj ti! David je obljubil, pa nič od njegove uverture v evrosong, ts ts ts …

 • 2. Giani  |  12.05.2009 ob 17:37

  Katastrofalna glasba.Nekoč je Evrovizija nekaj pomenila ,ko so tekmovale države ki v glasbi nekaj pomenijo npr. Italija itd.Sedaj pa je polno novih evrposkih držav ter tudi aziatskih katerih rock glasba je katastrofalna.Manjka še kak Kazakstan, Uzbekistan ,Turkmenistan oz. še pol bivših sovjetskih republik in to ti je Evrovizija .Sramota ,jaz drugo leto sploh ne bi več tekmoval v tem konglomeratu.Skratka sila nezanimivo in do skraknosti neokudno.FUUUUUUUUJ.

 • 3. AndyBaby  |  12.05.2009 ob 17:44

  AndyBaby

  @irena: I have time ;)

  @Giani: vskomur svoje. vzami za to kar je – kič in zabava ;)

 • 4. karolina  |  12.05.2009 ob 18:01

  karolina

  No, med izrazitimi favotizi je letos Norveška, tako da se lahko “končno” zgodi, da zmaga “zahodnjaška” država. :)

  Drugače pa tudi jaz pogrešam malo več komentarjev na to temo, ampak itak letos sploh ni čutiti neke evforije – ne na blogih, ne na forumih …

 • 5. igo  |  12.05.2009 ob 19:16

  Kdor tole bere in ima “zveze” , naj prosim pod nujno zabiča “naši” pevki:
  NAJ SI TAKOJ ODSTRANI RINGELC IZ JEZIKA ! ! !

  Njeno petje je namreč povsem nerazločno, saj zaradi nenadzorovanega puščanja zraka med jezikom in nebom ne more razločno izgovoriti črk:
  c , (č) , d , j , k , l , n , r , s , (š) , t , z , (ž) , delno tudi g in h (v oklepajih so črke, ki jih v angleškem jeziku sicer ne rabi).

  Hvala.
  Lep pozdrav.
  Igor

  p.s.: saj bi napisal “uhan”, ampak nisem.

 • 6. tadej  |  12.05.2009 ob 22:28

  tadej

  Ojoj. Ojoj. V redu so bile Portugalska, Islandija (ta še posebej – čeprav je vprašanje, kaj na Evroviziji počne čisto prava popevka) in recimo Švedska. Bosna so bili Sarajevski trubaduri, Andora Geri Halliwell čez pet let, Izrael sta bili vsaj lepi, Finska petnajst let star disko, Malta je bila taka kot zmeraj, Makedonca pa sta dvojčka, Andy! Kar je tudi nekaj. Oziroma: vsaj nekaj. Najhujši: Bolgarija in Belorusija. Slabša sta samo še voditelja. A moram gledati v četrtek ali pa lahko sedem?
  :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


Arhiv