Še danes, potem bo pa spet celo leto mir!

16.05.2009

Naporen je tale Evrosong. Vso to obupno in malce manj obupno kričanje, kičasti kostumi in luči. Pa seveda napetost pred razglasitvijo finalistov. Žal bo finale potekalo brez nas. Spet. Jebat ga. Zakaj? Ne vem. Jaz se ne delam, da vse vem. Kdor me pozna ve, da se za Evrosong moji glabeni standardi zelo znižajo in da je vse skupaj zabava. Na živce mi gredo komentarji o tem, kako smo Slovenci bedni, ker sploh nastopamo in kako bi ta denar lahko portošili drugje oz. za druge stvari. Za kaj, recimo? Za kako novo nebulozno slovensko nadaljevanko, ki je ne bi gledal nihče? Za kak še bolj obupen slovenski film, ki bi bil tako negledljiv, da bi se smatral za umetnost že sam po sebi? Zakaj pa potem, recimo, nastopa naša nogometna reprezentaca? Koliko časa pa se oni že niso uvrstili nikamor, pa jih kljub vsemu še vedno masovno podpiramo. Halo ljudje! Malo odprtega duha ni še nikomur škodilo!

Ok, zdaj sem to dala iz sebe in se lahko posvetim današnjemu večeru. Poleg izbranih v obeh polfinalnih večerih se bodo danes predstavile še Velike 4 in gostiteljica. Napovedovanje zmagovalca je zelo nehvaležna naloga in to raje prepuščam kakemu strokovnjaku. Meni to nikoli ni šlo.

Prva bo danes na oder stopila Litva ali mali EMO. Pravzaprav je edina stvar, ki mi je bila všeč pri njem njegov klobuk. Ne maram te neke kvazi umetnega trpljenja in “joj, kako je meni hudo” nastopov, pesmi (in razmišljanja na splošno).

Takoj za malim Emom se bosta na oder prikotalili Izraelki. Nope, tudi nad tem komadom nisem navdušena. Ja, ja, štekam vso to silno simboliko, ker so poslali arabkinjo in židinjo. Pa pojeta v vseh možnih jezikih. Zeh.

Prvi vrhunec večera bo Patricia Kaas iz Francije. Jaz, osebno, še nisem slišala zanjo, ampak sem zasledila, da je mednarodno priznana pevka. Kar se ji tudi pozna. Njen glas me je začaral takoj. Mislim, da je to edini komad od Molitve, ki bo na mojo playlisto zašel še kdaj.

Žal bo dober vtis takoj pokvaril oni oskubljen golob iz Švedske. Baje je Malena neka operna diva. Hm, tudi prav.

Hrvaška? Mi lahko, lepo prosim, nekdo pojasni KAKO ZABOGA so se oni uvrstili v finale? Zame eden top 3 komadov letošnje prireditve. Od spodaj navzgor. Mislim, da mi je bila samo Bolgarija bolj obupna. Resno? Hrvaška?? Šit, no!

Mogoče sem bila do Portugalske prestroga. Glede na fušanje in kričanje ostalih nastopajočih so Portugalci svoj nastop opravili korektno (torej, niso fušali).

Zelo vesela sem, da bom še enkrat videla Islandijo. Moji favoriti vedno in povsod. Pa tudi, če bi samo nepremično stali na odru. No, Yoanna vsekakor ni tiho. Držim pesti za čim boljšo uvrstitev.

Fenomena Sakis mi nihče ne zna prav dobro razložiti. Vsak samo skomigne z rameni in reče: Če je pa SAKIS!!! Prav vedela sem, da bo v zadnji kuverti Grčija. Ja, zaradi Sakisa. Ok, ok, naj bo. Lep, zagorel poba v beli srajčki in hlačah, ki napenja svoje mišice.

Armenija so moji tretji favoriti danes. Oz tiste 3 minute med prireditvijo, ko si ne tlačim sira v ušesa.

Naslednja se predstavlja Rusija. Tudi Anastasia ni čisto nič posebnega in se lepo zlije v povprečnost Evrosonga na splošno.

V finalu bomo zopet videli tudi duo iz Azerbajdžana. Ali pa če ga raje ne bi. Nastop sam se mi je zdel slab. Mogoče je to samo vtis, ker pojeta na matrico in potem vse skupaj izpade zelo amatersko. Ampak to niti ni samo njun problem, ampak se mi zdi, da je to težava večine. No ja, vsaj oči bodo počile.

Bosna & Hecegovina je naslednja. Po eni strani me njihova uvrstitev v finale niti ne preseneča (…če so se uvrstili Hrvati…). Res pa je, da ima Bosna od vseh držav bivše Juge (z izjemo Slovenije) najboljši komad. Pravzaprav mi je kar prirastel k srcu. Pač ni bila ljubezen na prvi pogled.

Moldavija? Kaj je že to? Aha, to je tista, ki skače naokoli v (khm) zanimivem (khm) zelenem kostumu. Spomnim se. Spomnim se tudi, da je to eden tistih komadov, ki uporabljajo trubače in etno ritme (predvidevam, da prepevajo o Moldaviji… ampak se lahko motim).

Uvrstitev Malte v finale ni nobeno presenečenje. Chiara je odpela svoje in njenih pevskih kvalitet pač ne gre oporekati. Zanimivo, da je to že njen tretji nastop in da se je vsakič uvrstila višje. Glede na to, da je bila zadnjič akr druga, kaj potem lahko pričakujemo letos? Bomo videli.

Uvrstitev Estonije mi je sumljiva. Podoben komad, podoben naslov.. kaj če je Evropa hotela glasovat za nas pa so potem po pomoti glasovali za njih? Teorija zarote!

Danska in klon Ronana Keatinga nista nobeno presenčenje. Pravzaprav me preseneča, da Ronan ni kar sam zapel komada. Glede na to, da ga je napisal in da ima pevec skoraj identičen glas. Nikoli ga nisem prav dobro prebavljala, saj me je njegov glas vedno spominjal pa glas mačke, ki jo vlečeš za rep. Njegova pojava pa se mi je vedno zdela tako pocikrana, da, bog ne daj, ga dobi dež. Ubogi revež bi se kar raztopil!

Kaj naj rečem o Nemčiji? Če še ne veste si bodo Nemci letos pomagali kar z Ditto Von Tease. Jap, tisto pravo – iz mesa in krvi. Meni osebno je komad zelo všeč. Lahkoten, poskočen swing. Moj tretji nocojšni glas (če bom sploh glasovala, seveda) bo/bi šel njim.

Za Turčijo upam, da si bomo lahko malo pobčiže pogledali trebušni ples. Komad postane nadležen, če ga slišiš več kot dvakrat. Trebušni pres nikoli.

Tudi marsovca bomo videli še enkrat. Nastop Albanije mi je še vedno med moj bizarnimi.Mislim… tip v zeleni obleki in mladoletna deklica v roza krilci, ki ne skrije nič?

Nastop Norveške sem zamudila. Videla sem vajo in plesalci so naredili velik vtis. Mali Alexander? Mnjah…

Ukrajina bi morala oder pokriti z vročo čokolado, Svetlana pa bi se potem lahko valjala po tleh. Vmes lahko tudi kaj zapoje. To je vse, kar rabi.

O Romuniji raje ne bom izgubljana besed. Ko so razglasili, da so se uvrstili naprej sem zavila z očmi. Poleg Hrvaške se mi zdi to daleč najslabši komad finala.

Velika Britanija… hah, komad jim je napisal kar Andrew Loyd Webber. Ne vem, če je to ravno recept za uspeh, saj zveni zelo… mjuzikalsko. Zveni kot nekaj kar bi prepevali na odrskih deskah West Enda in Broadwaya, ne pa na odru Evrosonga.

Predzadnja letos bo Finska. Aha, to so tisti, ki majo nek oder na ognju in ki zvenijo, kot da so pobegnili iz zgodnjih 90. V redu. V polfinalu jim je uspel kar soliden nastop (z minimalno količino fušanja in dretja).

Kot zadnja pa se bo predstavila Španija, ki bo večer zaključila v stilu. Žal, zelo povrečnem stilu. Samo še ena od mnogih dolgočasnih pop štanc, ki jih bomo danes slišali. V redu je…

Kdo bo zmagal? Jaz držim pesti za Francijo, saj se mi zdi, da je edina, ki resnični iztopa iz povprečja. In glede na to, da je bil sedaj Evrovizija kar nekaj let na vzhodu, mislim, da je čas, da pride tudi na zahod.

  • Share/Bookmark

V kategoriji Evrosong, Glasba, Kr neki

 

2 komentarjev Dodaj komentar

  • 1. Luka  |  16.05.2009 ob 15:39

    Ja no.

  • 2. Zoja  |  18.05.2009 ob 12:16

    Oh god, our taste is sooooo different! :D Meni pa je bila Romunija še najbolj prebavljiva štanca. :S Pa Danska mi tut ni bila slaba … pa Estonska pevka mi je bila totalno lušna … no ja, se pa strinjava o Albaniji, Turčiji in vseh ostalih cvetkah. In o Patricii Kaas. To me nekako pomirja. :D

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


Arhiv