Mavrica združuje, ne ločuje! Nasilje NI rešitev!

26.06.2009

Nameravala sem sicer pisati jutri, da dan Parade ponosa, a včerajšni dogodki mi ne gredo iz glave.

Ne razumem tega nasilja, ne razumem teh ljudi. Prav, v redu – ni ti všeč moj način življenja. Ne strinjaš se z njim in ti gre na bruhanje. Vsak ima pravico do lastnega mišljenja in nihče ni popoln. Jebat ga, tudi jaz (recimo) ne maram čefurjev, ki na trolah nabijajo neposlušljivo glasbo. Ne maram skinov in huliganov. Ne maram ciganov, ki beračijo po Ljubljani in pljuvajo ljudi. Ampak to še ne pomeni, da je potrebno biti do teh ljudi, ki so drugačni in me na nek način ogrožajo, nesilen!

Sedaj najbrž že vsi veste, da se je včeraj v Cafe Open zgodil hud napad. Tudi jaz bi morala biti tam. Pa me iz takih in drugačnih razlogov ni bilo. Sedem ali osem zamaskiranih moških je priletelo pred lokal, prebutalo Mitjo, vpilo in mahalo z navijaškimi baklami. Potem pa se so razbežali na vse strani. Res pogumno. Da vas mora biti osem in da ste zamaskirani! In da napadete literarni večer. Jebeni literarni večer! Ja, štekam simboliko. Skrešal ste Teden parade ponosa. Wow, upam, da se zaradi tega počutite bolje. Res ste face!

Kako se počutim jaz? Jezno! Ampak jaz svoje jeze ne bom sproščala s pretepanjem. Jutri bom šla na Parado. Jutri bom tam! Jaz in še mnogo drugih. Prav zato nas bo letos VEČ in ne MANJ!

V teh dneh, ko mediji pišejo o dogodkih, ki se odvijajo ta teden  (okrogle mize, dobrodelni ples, literarni večer, stand-up in podobno) imam zopet živce brat komentarje pod temi članki. Ponavadi postanem jezna in žalostna. Tale blog je moj odgovor na te komentarje.

Res je, istospolna razmerja so urejena s “fantastičnim” zakonom o registraciji istospolnih vez, po domače ZRIPS. In zaradi tega bi morali biti tiho, češ saj imate – kaj se bunite? Je kdo sploh prebral/preletel za velecenjeni zakon? Ne? No, potem ne piskajte! Ta zakon je navadna farsa in pesek v oči. Če mi ta zakon ne daje nobenih (nobenih! nikakor ne posebnih) pravic in je v bistvu samo definicija istospolne veze, kako je lahko dober? Če partner ne dobi statusa svojca, kako je to pravično? Če ne morem avtomatično podedovati po partnerju, kje je tu pravica (partner lahko napiše oporoko, ampak če kak sorodnik vloži zahtevek jaz ostanem brez vsega)? Zakaj ne morem biti socialno zavarovana po svoji partnerki? Zakaj ne morem vzeti bolniškega dopusta v primeru bolezni v družini? Porodniške? In še in še in še… Kje je tu kaj posebnega? Da se preseravam? Da želim biti več? Kje?? Posvojitve sploh ne omenjam! In ko smo že ravno pri otrocih… mislite, da v Sloveniji ni istospolnih družin? Pa so. In njihovo število narašča. Pa njihov status? Ne obstaja. Te družine ne obstajajo. Tudi otroci niso zaščiteni. Pravno. V mislih imam (recimo) vdovsko pokojnino. V primeru smrti starša otrok heteroseksualnih staršev avtomatično dobi vdovsko pokojnino. Otrok v istospolni družini pa ne, saj nebiološki starš temu otroku pravno gledano ni nič!

Potem so tu očitki, da smo maškare! Preveč gledate ameriške filme in posnetke parad iz raznih Avstralij in ZDA. Če so kavbojke in navadna majica za vas maškare, potem pa res ne vem kako naj se oblečem! Vsem takim priporočam, da se v soboto sprehodijo po mestu. Da si na lastne oči ogledajo kako zadeva sploh izgleda. Žal ne bo nobenega perja in usnja. No ja, mogoče se le kdo opogumi.

Aja, pa prosim, ne mi ven prihajat z “denar davkoplačevalcev bla bla bla”. Tudi jaz plačujem davke. Vsi plačujemo davke! Enako, kot vsi ostali. Pa sem kljub temu drugorazredni državljan. Super! Mogoče bi mogla začet plačevat tudi drugorazredne davke! Ah, pa da posamezniki s Parado ponosa vlečejo velike denarce… ja, seveda… vsi organizatorji delajo prostovoljno. Na koncu nihče ne bo zaslužil nič. Mogoče bo vsaj dobil za en pir, ampak dvomim.

In sedaj mi, prosim, povejte kako s svojim življenjskim stilom prosim za batine? S punco se po mestu ne sprehajava z roko v roki. Heterosekualnci se. S punco se ne sliniva ena po drugi na trolah, po ulicah, kjerkoli. Heteroseksualci se. Še objamem je ne. No?

Nasilje ni rešiev. Nikoli in nikdar. Prav, ne strinjaš se z mano. V redu. Pusti me na miru potem. Ne razumem zakaj se taki frajerji počutijo ogrožene. Mogoče sem pa samo tako zelo naivna in verjamem, da so ljudje sami po sebi dobri in da se svet lahko spremeni.

Se vidimo jutri popoldan! Mavrica združuje!

 • Share/Bookmark

V kategoriji Kr neki

 

3 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. kandela  |  26.06.2009 ob 10:53

  kandela

  Fajn si napisala. Jaz sicer priznam, da mi je kar malo nerodno, ko zelo zelo redko kdaj vidim dve punci, ki si pred mano dasta lupčka. TIstega pravega, zaljubljenega in ne tisto lupčkanje na lučke, ko se dobijo kolegice na kavi. Tudi, ko včasih vidim slike dveh moških, ki se imata rada (to vidim največkrat pri Glavci :) ), mi je čudno. Res bedno mi je pa, ko sedim v lokalu in se nasproti mene kakšen parček oblečen daje dol.
  Vsi, ki ste usmerjeni istosplono in ki sem vas spoznala do zdaj, ste ene velike face. Lani sem izvedela, da je gej tudi sošolec iz gimnazije. Ampak to ne premeni prav NIČ! Ima pač rad fante in to je edina stvar, ki ga loči od nas “navadnih” ljudi. Je pa eden najbolj zabavnih sošolcev, kar sem jih imela.

  Upam, da bo ta naša mala zaplankana sLOVEnija enkrat le odprla oči in spregledala, da se z dobro voljo da vse dogovoriti. Če le hočemo. Nočem, da bi postali državica pretepanja.

 • 2. šuši  |  26.06.2009 ob 12:48

  šuši

  sem slišala včeraj, ja :( totalna katastrofa, čisto sem bila ogorčena.

  A se nismo neki pogovarjali za parado? Jaz imam sicer v torek izpit, ampak vas pridem vsaj pozdravit. Se slišiva ;)

 • 3. Ronja  |  29.06.2009 ob 23:09

  No, jaz osebno se čudim, da sploh lahko nekdo s pet posti zdravega mozga uleti na blog odkrite lezbijke razlagat, kako lezbijke itak niso lezbijke in itak vse z užitkom sekeksajo z moškimi. Oprosti, zame so take opazke samo in izključno zavestna nesramnost in nespoštovanje. Kaj, Liberalec (mater, si lahko naslednjič izbereš še kak bolj ironičen nick?), a rečemo kakšno še o kobajagi zelo glasnih hetero tipih, ki v resnici ponoči zelo radi sanjajo o tujih tičih?

  Sori, Andy – ampak to, da nekdo uleti kot slon v trgovino, stopi na vse živo in je potem na koncu še mega super užaljen, ko je opozorjen na neprimernost svojega obnašanja, me razpizdi. Vem, da si ti prijazna in vse, ampak jaz nisem :) Saj me poznaš :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


Arhiv