Ups, a je res že čas za Evrosong?

25.05.2010

Ojoj, ojoj, je že maj! Blog sameva, jaz pa ne. Na pol napisanih imam sicer nekaj osnutkov, ampak se mi dozdeva, da bodo tam tudi ostali. Zato bo tudi letošnji zapis malo krajši, ker pač nimam toliko časa, da bi ves dan tipkala en post.

Letošnji Evrosong bo z eno besedo (ok dvema) živ dolgcajt. Slišala sem vseh 39 pesmi in niti ena ni skočila vame kot očitni favorit. Res pa je, da nisem videla niti enega spota ali vaje, zato vse ocene temeljijo le na slišanem. Zato pa se jih veliko drenja na dnu moje osebne lestvice, a (žal) tam kraljuje predvsem Narodnozabavni rok. Res, da vsako leto pizdimo nad našim predstavnikom, ampak se mi zdi, da se je pesem vsak nekako stopila v ozadje na sami prireditvi in ni bilo tako zelo grozno. Letos… I wish I could say the same.

Ampak, pojdimo lepo po vrsti.

Evrosong v Oslu bodo odprli predstavniki Moldavije, ki v ogenj pošiljajo solidno evro trash štanco, ki se je čez pet minut ne boste spomnili. Tradicionalna moško ženska naveza, ki se fura na štanco in saksofon.

Sledila jim bo Rusija, ki ima letos skoraj enako slab komad kot mi. Tragična balada. Zeh. Zeh. Zeh.

Estonija ima pravzaprav kar solidno pesem. Spominja me na… Killers? Ne vem, ne morem natančno pokazati s prstom, ampak nekaj…. nekaj…. ne vem… ne vem…

Če bi nas letos zamenjali s Slovaško bi bila moja malenkost zelo zadovoljna, saj ima letos enega močnejših predstavnikov. Nežen ženski glas poje o… ne vem… zveni hudo v redu.

Finska je bila vedno znana po svojih bizarnih predstavnikih in tudi letos so ostali zvesti temu konceptu. Nimam pojma o čem gre (ker je pač v finščini), ampak zadeva sploh ni tako slaba. Morda jo je potrebno le večkrat slišati, saj je ena takih pesmi, ki jo je treba res slišati večkrat, da jo opaziš.

Latvija … kaj pa vem… mi je všeč, pa mi ni. Nekaj jim manjka… Zdi se mi, da se pesem v teh 3 minutah niti nima časa prav razviti in je zato prisiljeno umirjena. Če bi bila bolj živahna, bi veliko bolj prišla do izraza.

Ojoj… Srbija… Zdi se mi, da se njim zdi, da so z zmago dosegli svoje poslanstvo in da se jim zdaj ni treba več truditi. Kako naj drugače opravičijo lanskega in letošnjega predstavnika. Trubače slišimo vsako leto in (vsaj meni se zdi) da so že rahlo passe.

Bosna in Hercegovina je naslednja na vrsti in tudi oni letos pošiljajo rock balado z lepo slovansko izgovorjavo angleščine. Next, please!

Poljskaerm… naslednji!

Belgija je prav tako poslala balado. Zeh.

Malta je letos Chiaro celo pustila doma. Kar pa ne pomeni, da je stil kaj drugačen. B-A-L-A-D-A. Bla, bla, bla… Naslednji.

Albanija po drugi strani je ena mojih (osebnih) favoritk. Morda že zato, ker ni osladna počasna baladica. Samo upam, da ne bodo komada uničili s scenskim nastopom, kot so to storili lani (če se še spomnite tiste punčke v tu-tuju in nekega marsovca, ki je skakal okrog nje…. saj to je bilo lani, ane?)

Grčija je zelo grška. Letos brez Sakisa, ampak tako zelo grška, da bolj že ne more biti.

Še ena balada prihaja iz Portugalske. Nezanimivo, dolgočasno, naslednji!

Makedonija prav tako ni noben presežek. Slišala sem sicer zelo negativne kritike njihovega komada, ampak v primerjavi z snooz-festom tega polfinalnega večerja, je prav prijetna poživitev. Samo repanje bi morali vreči ven. Nikoli nisem marala reperskih vložkov… ne glede na to, kako “kul” naj bi bili.

Belorusija. Balada. Seveda. Nezanimivo. Seveda.

Zadnja se bo prvi večer predstavila Islandija. Edini nastop za katerega mi je žal, da ga bom zamudila. Jasno je, da Islandci tudi letos ciljajo na zmago. Hera Björk bo pela v francoščini in angleščini. Zame osebno je to poleg Slovaške najmočnejši komad prvega večera in top 3 cele prireditve. Zelo primeren zaključek, saj vas ne bo uspaval, temveč vas bo napolnil z energijo. Iceland – 12 points!

To je za prvi večer vse. Kot omenjeno so moje top 3: Islandija, Slovaška in Albanija. Bomo videli, če se jim bo uspelo prebiti v sobotni finale.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Kr neki

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Špelca  |  25.05.2010 ob 16:45

  Tvoje tri favoritke nimajo tako dobrega političnega ozadja, da bi bile prve – no, lahko se zgodi presenečenje.
  Jaz sem imela pa letos srečo, razen naše čudne pesmi drugih še nisem slišala :)

  In ja, ne pišeš cccc

 • 2. Nina  |  25.05.2010 ob 19:37

  evrovizija je kar neki. kje se skrivajo vsi dobri pevci in pevke…na evroviziji ni ze leta nikol nobenga

 • 3. Luka  |  25.05.2010 ob 23:19

  Se strinjam z Nino. Italija ima kar prav da ne nastopa.

 • 4. žiga  |  26.05.2010 ob 13:55

  Ja Italija ima San Remo in podobne festivale,… škoda za Slovaško, ena izmed boljših pesmi,..

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


Arhiv